Mjölksyrningskruka

Mjölksyrning av rödbetor
ca 10 st rödbetor
1 litet kålhuvud
1 äpple
2 vitlök
allt ca 900 gr
14 gr jodfritt salt (till 1kg grönsaker 15 gr salt)
4 gr spiskummin
1 dl vassle

hacka/skär alla grönsaker i småbitar, salta, krydda och knåda ihop
allt tills det börjar vätska av sig, lägg allt i syrningskruset och banka ner med näven
häll på vasslen
lägg på stenarna
fyll rännan med vatten och lägg på locket
låt kruset stå i ca 20 – 22 C, fyll på med vatten i rännan om det behövs
efter ca 12 dagar ställ kruset i 18 C
låt det stå ca 1 vecka fyll på med vatten i rännan om det behövs
flytta de syrade grönsakerna och vätskan över till en glasburk och ställ in i kylskåpet
Lycka till!